Menu

Bio en Biblio

‘Schrijven is bij mij simpelweg ontstaan uit een waanzinnige crush op woorden, op het mechanisme van taal. Toen ze mij zeiden dat het alfabet slechts zesentwintig letters telt, werd ik wantrouwig want mijn moeder las mij elke avond hele boeken M.G.Schmidt en Dahl voor en die zinnen bleven maar komen en steeds weer duizelingwekkend van elkaar verschillen, dus zesentwintig letters, dat moest één van die vele dingen zijn die ze je proberen wijs te maken als kind. Het alfabet, zo’n bijna belachelijk karig instrument dat ongelooflijke combinatiemogelijkheden biedt. Dat daagt mij elke dag uit. Daar ben ik helemaal voor gevallen.’

Ruth Lasters (1979) werd geboren in Antwerpen, studeerde Romaanse filologie in Brussel en debuteerde met de roman Poolijs (Meulenhoff-Manteau) waarvoor ze de Vlaamse Debuutprijs 2007 kreeg. In 2010 verscheen haar tweede roman Feestelijk zweet (Meulenoff-Manteau) en in 2014 haar derde roman Vlaggenbrief (De Bezige Bij Antwerpen).

Haar poëziedebuut Vouwplannen (Meulenhoff-Manteau) werd bekroond met de Debuutprijs Het Liegend Konijn 2009.

In 2014 verscheen De Laatste Straatmuzikant, een boekje geschreven voor onder meer anderstaligen.

In 2015 verscheen haar tweede dichtbundel Lichtmeters (Polis), waarvoor ze de Herman De Coninckprijs in ontvangst mocht nemen. Lichtmeters verscheen in het Duits als Lichtmesser (2018), vertaald door Stefan Wieczorek. Binnenkort verschijnt de bundel eveneens in het Spaans (Fotómetros), vertaald door Micaela Van Muylem.

Naast proza en poëzie schrijft ze geregeld een opiniestuk voor De Standaard (zie balk bovenaan).

Onderwijsloopbaan:

Na een ongelukkige eerste werkperiode belandde ze in het toenmalige KTA van Borgerhout (de huidige Spectrumschool) waar ze veertien jaar met plezier voor de klas stond en ook even mocht meedraaien als gelijkekansencoördinator. Toen de Spectrumschool Borgerhout werd omgebouwd tot middenschool en de derde graad er dus volledig verdween, kwam ze terecht in De! Kunsthumaniora, een al even fijne werkplek, waar ze ondertussen drie jaar aan de slag is.

Uit de Nieuwsbrief van DNM: ‘Volgens Ruth Lasters worden jonge mensen nog al te vaak opgeleid tot faalangstige perfectionisten met tal van burn-outs tot gevolg. Ze pleit voor een opleiding waarin het welzijn  en de weerbaarheid van de leerkracht veel meer centraal staan.’

Ruth Lasters

Wil jij meer weten over Ruth Lasters of heb je een vraag aan haar of wil je gewoon informatie opvragen? Neem dan contact met haar op via info@ruthlasters.be of ga door naar contact.

Ga naar contact