Menu

Profiel

  • Tekstjunk

  • Leerkracht

  • Borgerhoutenaar

  • Filantroop op afstand

Literatuur die mij betovert:  De ongewone lezer (Alan Bennett), En l’absence des hommes (Philippe Besson), De H is van Havik (Helen Macdonald), Een verlangen naar ontroostbaarheid (Patricia de Martelaere), Waar de egel gaat (Bernard Dewulf), Buitenland (Miriam Van hee), Vonkt (Marije Langelaar) en natuurlijk ontelbare andere boeken en bundels.

Waarom schrijf ik? 
Na een tijd antwoorden schrijvers op zulke vragen vaak met oneliners. De mijne is dan meestal: ‘Literatuur is mijn schild tegen de werkelijkheid. Ik heb het nodig om de dagelijkse ratrace aan te kunnen en omgekeerd heb ik de rauwheid van de werkelijkheid nodig om tot creatievuur te komen.’ Dat is waar, maar een nog waarder antwoord is dat het me gewoon echt heel veel vreugde geeft. Niks beter tegen somberheid voor mij dan rustig sporten (loopband Basic Fit, snelheid 8,5/u) gevolgd door een schrijfsessie.

Baan tijdens de dag:
Overdag ben ik aan de slag in het middelbaar onderwijs. Een ideale combinatie met literatuur voor mij.

Lievelingsfilms:
Matchpoint (Woody Allen), Good (Vicente Amorim), Manon des Sources (Claude Berri), Bitter moon (Roman Polanski), The girl in the café (David Yates).

Favoriete muziek:
Los Exitos, Händel, The lively Ones, Chœur des moines de Chevetogne, Puccini, The Tempations.

Ik hou van
Oosterse restaurants, van onwijs vroeg opstaan en latte macchiato gaan drinken in het station, van de gezelligheid en rust van papierhandels, van Piemonte, van languit liggen lezen op gras in de zon, van één keer per jaar nieuwe Air Maxen kopen als schrijfschoenen, ook al vindt mijn omgeving het enigszins terecht onooglijk schoeisel, van de kleine paniek van een bijna writersblock vermengd met de wetenschap dat het toch weer naar beneden zal komen, van verdergaan no matter what.

Het meest erger ik me aan alle vormen van elitarisme.

Als ik mezelf in één term zou moeten omschrijven zou ik zeggen dat…. 

ik een filantroop op afstand ben. Zo noem ik mezelf sinds ik een bekend schrijver op televisie vol ernst hoorde beweren dat men als denkend mens na verloop van tijd alleen maar misantroop kan worden. Die uitspraak ontzette me zo dat de haren op mijn armen rechtop gingen staan. Ik geloof net dat je als denkend mens evengoed in de richting van de filantropie kan evolueren.

Krasse uitspraak die me wel eens achtervolgt:

Vind ik literatuur werkelijk een luxeproduct zoals ik in een kranteninterview met weinig plaats suggereerde? Ja én nee.

Ja:  Na jarenlang werken met jongeren uit onbevoorrechte milieus die later vaak in zware arbeidsomstandigheden terechtkomen, ben ik me erg bewust van het feit dat niet iedereen die dat zou willen creatietijd en –rust kan vinden. Dat geeft mij een gevoel van luxe.
Nee: Ik sluit me aan bij Charles Taylors woorden: ‘De mens heeft water en voedsel nodig om biologisch te overleven maar taal, tekens, symbolen, verhalen en mythologieën om zich mens tussen de mensen te voelen.’

Credo’s: 
You’ve got to stay patient, stay in the moment, keep grinding. (Tiger Woods)
Smile at every situation. See it as an opportunity to prove your strength and ability. (Joe Brown)

Ruth Lasters

Wil jij meer weten over Ruth Lasters of heb je een vraag aan haar of wil je gewoon informatie opvragen? Neem dan contact met haar op via info@ruthlasters.be of ga door naar contact.

Ga naar contact